Hyvä Xylofoni lapselle

Hyvä Xylofoni lapselle

Aika usein meiltä kysytään, mikä olisi hyvä xylofoni lapselle. Tähän kysymykseen on helppo vastata, kunhan ensin tekee yhden tarkentavan kysymyksen: Mihin käyttöön xylofoni tulee. Ollaanko ostamassa lelua, jota on kiva pimputella vai ihan oikea soitin, jolla voi oppia vaikkapa soittamaan. Ihan erikseen ovat sitten vielä ammattikäyttöön esim. kouluihin ja päiväkoteihin hankittavat soittimet, joiden tulee kestää vuosien ajan kovaakin käyttöä.

Ihan ensimmäiseksi on syytä tarkentaa, mikä Xylofoni oikeasti on. Xylofoni on lyömäsoitin, joka kielet on valmistettu puusta. Sen sointi on pehmeä ja hillitty. Esim. tämä soitin on Xylofoni. Usein Xylofoni sekoitetaan kellopeliin, jonka kielet ovat metallia ja ääni on voimakkaampi ja kirkkaampi. Esimerkki kellopelistä

Kun on tehty päätös, ollaanko hankkimassa Xylofonia vai  kellopeliä, pitää seuraavaksi päättää, ollaanko hankkimassa vähän edullisempaa soitinta vai halutaanko kerralla hankkia soitin, josta on iloa vähän pidempäänkin. Soittimet voidaan seuraavaksi jaotella ns. mediasoittimiin ja leikkisoittimiin. Leikkisoittimet ovat nimensä mukaisesti leikkikaluja, eikä niillä voi juurikaan soittaa. Tällainen soitin hankitaan silloin, kun halutaan saada halvalla soitin, jota lapsi voi omaksi ilokseen pimputella erilaisia ääniä. Ne ovat usein iloisen värikkäitä ja hauskan näköisiä. Nuotit ovat enemmän taikka vähemmän sinnepäin. Useimmiten vähemmän. Tunnistettavia kappaleita niillä ei juurikaan voi soittaa.

Melodiasoittimilla voi ihan oikeasti soittaa. Halvimpia saa parilla kympilla ja kalleimpien hinnat kipuavat satoihin, ellei peräti tuhansiin euroihin. Reilulla parilla kympillä saa soittimen, joka riittää useimmille. Soittimen nuotit ovat suurin piirtein kohdillaan ja sillä voi soittaa tunnistettavia kappaleita. Esimerkki tällaisesta soittimestaTarkkakorvainen kuitenkin saattaa havaita pientä epävireisyyttä ja välillä voi  tuntua, että soittaa hieman "nuotin vierestä". Tällainen soitin on kuitenkin usein ihan hyvä valinta, kun soittoharrastuksen jatkuvuudesta ei ole vielä ihan varmuutta ja halutaan vähän kokeilla, josko innostus heräisi tai ei kuitenkaan haluta ostaa lelua soittimeksi..

Mikäli tarkoitus on hankkia soitin pidempiaikaiseen käyttöön ja vaatimustaso on korkeampi, kannattaa ilman muuta maksaa kerralla vähän enemmän ja hankkia laadukkaampi soitin, jonka nuotit ovat kohdillaan ja sointi hyvä. Esimerkki tällaisesta soittimesta on esimerkiksi Goldonin Saksassa valmistama Xylofonijota saa sekä puunvärisenä että värilaatoilla valmistettuna. Tämäkään ei välttämättä riitä kaikkein tarkkakorvaisimmille mutta kokemuksemme mukaan tällaisella soittimella on hyvä aloittaa uusi mukava harrastus.

Soittaminen on kiva ja kehittävä harrastus ja soittajalla tulee olla siihen asianmukaiset välineet. Toivottavasti tämä kirjoitus osaltaan auttaa valitsemaan tarpeisiin nähden oikenlaisen soittimen. Otan milelläni vastaan palautetta ja vinkkejä, joista voisi olla hyötyä muillekin Xylofonin taikka kellopelin hankintaa harkitseville. 

Olemme tehneet soittimista lyhyet ääninäytteet videoille, joiden avulla saat paremman kuvan soittimien äänenlaadusta.

TILAA XYLOFONI TÄSTÄ!

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.