Käsinukkeja Pohjois-Koreaan

 Käsinukkeja Pohjois-Koreaan

Yksi pitkäaikaisimmista ja myydyimmistä  tuotteistamme ovat aivan ehdottomasti Beleducin ihastuttavat eläinhahmoiset käsinuket. Kun näitä lutuisia käsinukkeja ensimmäisen kerran meille tarjottiin myyntiin, emme juurikaan  niistä innostuneet. Meidän mielestämme käsinukkeja on maailma täynnä ja me halusimme myydä jotain sellaista, jota ei saa joka paikasta. 

Jossain vaiheessa sitten kuitenkin tultiin toisiin ajatuksiin. Todettiin,  että ovathan ne aika suloisia ja voisihan niitä kokeilla. Otimme aluksi pienen erän koemyyntiin ja suureksi yllätykseksemme ne suorastaan revittiin käsistä. Pakko oli muuttaa mielipidettä ja näin nämä lutuiset käsinuket tulivat valikoimiimme.

Kauppa lähti hyvin käyntiin ja koska malleja oli kymmeniä, halusi moni ostaa niitä useampiakin. nukeista tuli nopeasti päiväkotien ja kerhojen suosikkeja ja valikoimaa täydennettiin säännöllisesti. Ostettiin niitä toki  paljon myös kotikäyttöön.

Beleduc käsinukkeja saa myytyä parhaiten, kun pääsee näyttämään ihan kädestä pitäen, mitä kaikkea sillä niillä tehdä. Pelkkä kuva ja tuoteseloste ei kerro kaikkea. Yksillä messuilla meillä myyjillä oli käsinukke koko ajan kädessä. Tällä sitten houkuttelimme asiakkaita osastollemme. Voin sanoa, että se oli yksi parhaimmista  markkinointikikoistamme ikinä.

Muutamia unohtumattomia tapauksia vuosien varrelta on jäänyt mieleen. Ehkä ikimuistoisin kauppamme oli, kun toimitimme pari tuhatta käsinukkea Pohjois-koreaan! Että mitä sanoisi varmaan moni. Emme itsekään aluksi oikein voineet uskoa asiaa todeksi, emmekä oikein innostuneetkaan. 

Asialla oli tunnettu hyväntekeväisyysjärjestö, joka halusi toimittaa nuo käsinuket köyhän ja sulkeutuneen maan lapsien iloksi. Vähän vastahakoisesti sitten totesimme, että ok. Katsotaan miten käy. Byrokratia oli meille aika raskas mutta onnellisesti saatiin lasti perille asti. Toivottavasti käsinuket menivät niitä eniten tarvitseville ja niistä  oli paljon iloa. Hassu ajatus sinäänsä, että nuo nuket tulivat meille siitä läheltä Kiinan tehtaalta ja palasivat sitten takaisin ihan naapuriin tehden tuhansien kilometrien reissun kahteen kertaan. Ihmeellistä tuo kansainvälinen kauppa.

Käsinukeiile on ollut monenlaista käyttöä. Käsinukkejamme on ollut mukana monissa lasten TV-ohjelmissa, joissa on tarvittu eläinhahmoa ja niitä on ollut erilaisten kuvausten rekvisiittana. Usealle lapselle käsinukke on ollut rakas unikaveri.  Niillä on tehty hienoja nukketeatteriesityksiä ja moni kiukunpuuska on laantunut, kun hauska käsinukke on tullut "juttelemaan".  

Tässä pari hauskaa tositarinaa: Eräänä perjantai-iltapäivänä ovellemme tuli rouva, joka halusi ostaa leppäkerttu käsinuken. Hän kysäisi huvittuneesti, että "arvatkaapa, mihin käyttöön tämä tulee". Isompi seurue oli lähdössä risteilylle viettämään yhden henkilön 50- vuotispäiviä ja terminaalissa hänelle laitetettaisiin käteen käsinukke, jota hänen  olisi pidettävä kädessään koko risteilyn ajan. Voin vain kuvitella, kuinka monta huvittunutta katsetta ja uteliasta kysymystä hän tuli matkansa aikana kuulemaan. Valitettavasti emme koskaan kuulleet, miten idea sitten loppujen lopuksi oli toiminut.

Toinen hauska tarina kuultiin vähän tuon edellisen jälkeen. Polttaripurukka hankki käsinuken tulevan sulhaskandidaatin rekvisiitaksi illan rientoihin. En enää muista, mikä nukke oli kyseessä mutta taatusti monenlaisia kommelluksia on illan aikana tapahtunut.

Eräs äiti kertoi, että hänen täysi-ikäiset poikansa olivat hankkinut nuken omaan käyttöönsä. Heillä on kuulemma tapana hauskuuttaa toisiaan ja kavereitaan illanvietoissa. Näitä juttuja on monia muitakin mutta jo näistä saa hyvän käsityksen, miten monenlaista käsinukeille voi keksiä.

Tässä yhteydessä  pitää vähän naristakin ja parjauksen kohteena on tullilaboratorio, joka toki tekee arvokasta työtä turvallisuutemme eteen. Meille kävi niin, että kun olimme jo tuoneet käsinukkeja kymmenen vuoden ajan Suomeen, alkoi  myynti olla sen verran suurta, että katsoimme järkeväksi tuoda kerralla suuremman erän suoraan tehtaalta. Yllätys oli suurta, kun tullilabran porukka kurvasi pihallemme näytteenottoa varten, sinetöi lavat ja kielti myynnin ennenkuin testitulokset ovat valmiit.

Sanoimme, että näitä on myynnissä kaikkialla EU-alueella ja Suomessakin. Tuote on Euroopan unioni alueella jo testattu. Ei siinä mitään, että testaavat ja tutkivat uudelleen, mutta se ei ole mielestämme oikein, että lähettävät siitä meille ison laskun. Tullilabra on siitä hyvä bisnes, että voivat itse valita asiakkaansa näiltä mitään kysymättä. Kiinasta tulee nykyään Kiinalaisten yritysten toimittamina miljoonia pikkunyssyköitä suomeen. Näitä tuotteita ei kukaan tutki ja testaa missään vaiheessa. Epäreilua ja vaarallistakin minun mielestäni.

Noh, käsinuket osoittautuivat turvallisiksi, kuten jo etukäteen tiesimmekin. Satojen eurojen turha lasku vain jäi harmittamaan. Luulisi, että Jossain toisessa EU-maassa tehty tutkimus olisi pätevä myös muissa yhteisömaissa. 

Näiden 20 vuoden aikana, joina olemme nukkeja myyneet, on niistä tullut meille rakkaita, emmekä vieläkään malta niistä luopua. Uskomme, että niistä on paljon iloa myös tämän päivän lapsille. Mikä sitten on suosituin käsinukke? Alkuvuosina se oli ehdottomasti leppäkerttu, sitten jossain vaiheessa sammakko. Nykyään niitä menee aika tasaisesti. Metsän pikkueläimet ovat kuitenkin suosituimpia. Oma suosikkini? Se on ehdottomasti leppäkerttu, josta kaikki oikeastaan alkoi.

TILAA VEIKEÄ MONIKÄYTTÖINEN KÄSINUKKE TÄSTÄ!


Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.