Liikuttava vauhtilorupussi

Liikuttava vauhtilorupussi

Mitä tehdä, kun lapsi haluaa vain tuijotella viidelaitteiden ruutuja eikä ulkona oleminen ja liikuntaleikit kiinnosta. Vapaa-ajan vietto on enenevässä määrin siirtynyt erilaisten viihdelaitteiden äärelle ja lasten liikunta on jäänyt pääasiassa koululiikunnan ja erilaisissa ohjatuissa harrastuksissa tapahtuvan liikunnan varaan, joka ei yleensä riitä liikuntasuositusten täyttämiseen. Moni menee kouluunkin pääasiassa autokyydillä. 

Tämä on johtanut siihen, että suuri osa pienistäkin lapsista liikkuu reilusti alle suositusten ja mikä pahinta, lapsena opitut liikuntatottumukset jatkuvat helposti myös aikuisena. Mitä sitten voisi tehdä? Lapsia pitäisi patistella ulos liikkumaan mutta usein kuultu vastaus on että "ei siellä ole mitään tekemistä".

Vauhtilorupussi tarjoaa yhden ratkaisun tekemisen puutteeseen ja voi parhaassa tapauksessa innostaa lapsia myös ulkoleikkien pariin.  

Vauhtipussissa eli liikuntalorupussissa on 24 erilaista yksinkertaista liikuntaleikkiä. Vauhtipussin jokaisessa kortissa on kerrottu yksi leikki, jossa liikkuminen on pääosassa. Leikit on kuvattu lyhyesti ja helposti ymmärrettävässä muodossa, jotta juuri hiljattain lukemaan oppinut lapsikin ymmärtää, mitä pitää tehdä. Näin vauhtipussin leikkejä voivat lapset  leikkiä hyvin myös ilman aikuisten apua. Toki tekisi vallan hyvää myös vanhemmille tulla ainakin silloin tällöin mukaan leikkiin ja liikkumaan yhdessä lasten kanssa.

Kaikki vauhtipussin leikit eivät välttämättä ole mitään uusia ja ihmeellisiä, mutta ne ovat ehkä jo päässeet unohtumaan. Uskaltaisin kuitenkin sanoa, että pussista riittää myös uusia, vanhemmillekin ennalta tuntemattomia kivoja ulkoleikkejä. Kätevässä kangaspussissa kortit pysyvät hyvässä tallessa ja ne on helppo ottaa mukaan vaikkapa mökille tai mummolaan. 

Hyvänä vinkkinä omien lasten kohdalla on toiminut se, että otetaan jokaisena päivänä pussista yksi kortti ja sitten mennään ulos leikkimään vaikkapa tunniksi, jolloin saadaan jo puolet päivän liikuntasuosituksesta. "Vaarana" tosin on, että leikin tiimellyksessä ajankulu unohtuu ja leikki jatkuukin kuin huomaamatta paljon kauemmin kuin alkuun oli tarkoitus. Näinkin voi tosiaankin käydä. Seuraavana päivänä on sitten seuraavan kortin vuoro jne. Kortteja riittää melkein koko kuukaudeksi ja kun kaikki leikit on leikitty, voidaankin aloittaa taas alusta.

Lopuksi vielä malliksi yksi hauska leikki. Leikin nimi on HAI: Hai on keskellä ja kultakalat, monnit, miljoonakalat ja rauskut omissa kotipesissään. Hai kutsuu kalaloja juoksentelemaan ympärilleen. Kun hai sanoo "ruoka-aika", kalat yrittävät jousta turvaan omaan kotipesäänsä. Jos hai saa jonkun kiinni, tulee hänestä hain apuri. Leikkiä jatketaan, kunnes kaikki kalat ovat jääneet kiinni. Tämän jälkeen vaihdetaan haita ja jatketaan leikkiä alusta. Yksinkertaista mutta hurjan hauskaa!

TILAA VAUHTILORUPUSSI TÄSTÄ!

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.