Mikroskoopin valintaopas

Mikroskoopin valintaopas

Tähän mikroskoopin valintaoppaaseen olen koonnut joitakin huomioita, joista voi olla apua mikroskoopin valinnassa etenkin heille, jotka ovat hankkimassa ensimmäistä mikroskooppia ja joille ei vielä ole kokemuksia mikroskoopeista ja niiden käyttämisestä. Varsinkin jos on hankkimassa ensimmäistä mikroskooppia lapselle, kannattaa tämä juttu lukaista läpi.

Mikroskooppi on mahtava laite, jolla pääsee tutkimaan kiehtovia asioita ja ilmiöitä, joita paljaalla silmällä voi olla mahdotonta nähdä. Mikroskoopin käyttäminen vaatii kuitenkin jonkin verran osaamista tai ainakin halua oppia, kärsivällisyyttä, tarkkuutta ja huolellisuutta. 

Meiltä kysytään usein, millainen laite kannattaisi hankkia lapselle, joka on innostunut tutkimaan leppäkerttuja, kärpäsiä tai muita luonnon ihmeitä. Mielestäni usein hyvä valinta ensimmäiseksi laitteeksi pienelle ja miksei vähän isommallekin lapselle on  suurennuslasipurkki/ötökkäpurkki. Tällä varsin edullisella vaihtoehdolla pääsee jo hyvin alkuun ja sitten jos kiinnostus jatkuu ja purkkien antama suurennos ei enää riitä, on aika siirtyä varsinaisiin mikroskooppeihin. 

Kun halutaan vähän järeämpää laitetta ja isompaa suurennosta, mutta silti tarkastella melko kookkaita kohteita, kuten hyöteisiä, kasvin lehtiä, kolikoita, postimerkkejä jne. on hyvä valinta stereomikroskooppi. Tämä mikroskooppi on vähän kalliimpi hankinta mutta myös erittäin mukava ja helppo käyttää. 20-kertainen kolmiulotteinen suurennos riittää monessa tapauksessa. Sen avulla saa tutut esineet näyttämään kerrassaan upeilta ja aivan erilaisilta kuin paljaalla silmällä tarkasteltuna, koska kaikki pienetkin yksityiskohdat näkyvät tarkasti. Tämä korkealaatuinen mikroskooppi sopii ihan hyvin myös aikuiselle vaikkapa työkäyttöön. Haittapuolena on, että erittäin pienten, mikroskooppisten kohteitten tarkastelu ei onnistu.

Jos halutaan tutkia erittäin  pienten kohteiden, kärpäsen jalan, hiuksen tai jonkin vieläkin pienemmän kohteen tarkaa rakennetta, on meillä tarjolla kolme eri hintaluokan laitetta. Näiden laitteiden käyttäminen vaatii jo vähän enemmän opettelua ja jos laite hankitaan lapselle, kannattaa varautua siihen, että ainakin aluksi pitää aikuisen olla vähän tukena ja opastamassa, ehkäpä peräti yhdessä opettelemassa laitteen käyttöä. Monelle voi tulla yllätyksenä, miten pieniä tarkasteltavien kohteiden tulee olla ja miten tarkasti ne pitää asetella mikroskoopin lasille, että niitä voi tutkia. 

Mikroskooppi näytöllä on laite, jossa on sekä mikroskooppi että katselulaite samassa. Tämä mikroskooppi suurentaa kohteen 150, 300 taikka 600 kertaiseksi. Laitteen etuosassa olevalta näyttötaululta useampikin voi samanaikaisesti katsella tarkasteltavaa kohdetta. Tällä laitteella voi tutkia vain erittäin pieniä kohteita ja sen käyttäminen vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta. Toimitetaan kestävässä muovisalkussa.

Kun halutaan edulliseen hintaan korkealaatuinen ja vaativaankin käyttöön soveltuva mikroskooppi, kannattaa harkita Led mikroskoopin hankkimista. Laadukkaat osat ja kestävä rakenne takaavat lähes ammatitasoisen käyttökokemuksen edulliseen hintaan. Suurennokset 40x, 100x ja 400x.  Dual light järjestelmällä käytettävissä on alhaalta päin tuleva LED-valo, jolla maksimisuurennus on 400x ja ylhäältä päin tuleva LED-valo, jolla maksimisuurennus on 100x. Tällä laitteella on mahdollista tarkastella vähän suurempiakin kohteita, kuten kokonaisia hyönteisiä, suurempia kasvien osia, kolikoita, postimerkkejä jne. mutta toisaalta myös kaikkein pienimpiä, mikroskooppisen  kohteita. Varsin hyvä valinta kotiin, kouluun tai muuhun käyttökohteeseen, johon tarvitaan hyvä ja monikäyttöinen mikroskooppi mutta kuitenkin kohtuulliseen hintaan.

Tässä näitä valintavinkkejä, jotka perustuvat kirjoittajan omiin käyttökokemuksiin omassa perheessä. Varmasti muilla mikroskoopin omistajilla on erilaisia käyttökokemuksia ja mielipiteitä. Erittäin mielellään otetaan palautetta vastaan ja kannattaa ehdottomasti käydä myös kirjoittamassa tuotearvosteluja, jotta saadaan monipuolisempaa käyttökokemusta mikroskoopin hankintaa harkitsevia varten. Lopuksi voisi vielä tähdentää, että mikroskoopit eivät ole leikkikaluja vaan ihan oikeita välineitä, joilla voi tehdä vaativiakin tutkimuksia ja oppia paljon uutta. Vähän isompikin lapsi voi tarvita aluksi apua mikroskoopin käyttöä opetellessa ja mikroskooppien käyttö onkin kiva yhteinen harrastus koko perheelle.  


TILAA MIKROSKOOPPI TÄSTÄ!

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.