Monikäyttöinen taskunoppa

Monikäyttöinen taskunoppa

Taskunoppa on monikäyttöinen väline liikuntaleikkeihin, pelaamiseen ja oppimiseen. Taskunopassa on muovitaskut, joihin voi asettaa erilaisia tehtäväkortteja. Joitakin kortteja on saatavilla valmiinakin mutta käytännössä kortit kannattaa valmistaa itse. 

Leikataan vain sopivan kokoiset kortit kartongista ja piirretään niihin tehtävää osoittava kuva taikka kirjoitetaan korttiin, mitä pitää tehdä, ja sujautetaan kortti nopan taskuun. 

Kun tehtäväkortit on tehty ja laitettu nopan taskuihin, voi leikki tai pelaaminen alkaa. Heitetään vuorotellen noppaa ja toimitaan nopan antaman ohjeen mukaan. Erilaisia leikkejä on tarjolla loputtomasti. Vain mielikuvitus on rajana sille, mitä kaikkea voi tehdä. Ideoimaan kannattaa ehdottomasti ottaa myös lapset mukaan ja mikä parasta, kortit voi aina vaihtaa uusiin, kun halutaan saada vaihtelua.

LIIKUNTALEIKIT: Suosittuja ovat erilaiset fyysistä tekemistä vaativat leikit. Tehtävänä voi olla vaikkapa,  että hypi tasajalkaa kaksikymmentä kertaa, punnerra viisi kertaa tai juokse lähimmälle puulle ja takaisin. Vaihtoehtoja löytyy vaikka kuinka paljon ja kun johonkin tehtävään kyllästytään, vaihdetaan nopppaan vain uusi kortti tilalle. Mukavaa liikuntaa tulee harjoitettua kuin huomaamatta ja kunto kasvaa.

ESITTÄMISLEIKIT: Erilaiset esittämiseen liittyvät tehtävät ovat erittäin suosittuja: Laula  pieni pätkä jostain tutusta laulusta, hauku kuin koira, esitä pieni näytelmä jne. Nopan avulla vähän ujompikin lapsi rohkaistuu kuin huomaamattaan esittämään ja saa samalla itseluottamusta olla esillä ja ryhmän keskipisteenä. Tämä harjaannuttaa lapsen  esiintymiskykyä ja rohkeutta heittäytyä mukaan ja improvisoida.

TIETOVISAT JA OPPIMINEN: Yksi kiva leikki on tietovisa. Kortteihin laitetaan erilaisia tietoa ja päättelyä vaativia tehtäviä: Nimeä 10 automerkkiä, keksi 5 s-kirjaimella alkavaa eläintä, kuka ensimmäiseksi keksii n- kirjaimella alkavan valtion nimen, kuinka paljon on 2+4, kuka oli Suomen edellinen presidentti jne. Nämä leikit kasvattavat mm. lapsen sanavarastoa ja yleistietoa, kehittävät päättelykykyä, reagointikykyä, ryhmätyötaitoja jne.

KOTITÖIDEN JAKAMINEN: Noppaa voidaan käyttää mainiosti myös kotitöiden jakamiseen. Kaikki perheenjäsenet heittävät noppaa ja kullakin nopan sivulla on jokin tehtävä, kuten roskien vienti, astianpesukoneen tyhjennys, olohuoneen imurointi jne. Jos tehtävä on jo tullut varatuksi, heitetään uudelleen noppaa. Tämä voi innostaa vähän haluttomammankin lapsen yhteisiin kodin askareisiin.

AIKUISTEN ILLANISTUJAISET JA LASTENKUTSUT: Eikä tässä vielä kaikki! Noppa sopii vallan mainiosti myös aikuisten illanviettojen ohjelmanumeroksi. Illan teeman mukaan voidaan sitten tehdä hauskoja noppatehtäviä. Myös lastenkutsuille voi nopalla loihtia hauskoja ohjelmanumeroita. Voin vakuuttaa, että riemu ja nauru ovat taattuja! 

Meillä myynnissä olevat nopat on valmistettu kestävästä PVC-muovista ja täytteenä on kevyttä kuitumateriaalia. Nopat ovat erittäin keveitä ja pehmeitä. Ne eivät satuta eivätkä riko paikkoja. Valikoimissamme on pieni taskunoppa, jonka mitat sivun pituus on 10 cm. ja johon mahtuu 9 cm:n tehtäväkortti sekä iso taskunoppa, jonka sivun pituus on 16 cm. ja johon mahtuu 15 cm:n tehtäväkortti. Tähän isompaan noppaan saa myös valmiita muovista valmistettuja tehtäväkortteja

Hankkimalla taskunopan saa pikkurahalla erittäin monipuolisen, opettavaisen ja pitkäikäisen liikuntavälineen, opetusvälineen sekä leikkikalun kulloisenkin käyttötarkoituksen  mukaan. Noppaan löytyy aina uusia ja uusia käyttötapoja, eikä siihen kyllästy.

Meidän perheessä nopat ovat olleet vuosien ajan kovassa käytössä ja voin lämpimästi suositella niitä sekä kotikäyttöön että opetus- ja liikuntavälineeksi erilaisiin seuuroihin, kouluihin, kerhoihin, päiväkoteihin ja kaikkiin muihin vastaaviin tilanteisiin, joissa tarvitaan mielekästä, opettavasiata  ja viihdyttävää ajanvietettä. 

Yllä luettelin joitakin kivoja noppaleikkejä. Tuleeko sinulle mieleen vielä lisää noppatekemistä? Laita ihmeessä viestiä meillepäin niin lisäämme uuden leikin taikka pelin tähän kirjoitukseemme ja jaetaan uusi idea muillekin.

TILAA TASKUNOPPA TÄSTÄ!Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.