Kiva noppaleikki

Kiva noppaleikki

Meidän perheessä on jo pitkään ollut tapana, että aina kun meille tulee lapsivieraita, kaivetaan iso numeronoppa lelulaatikosta ja aloitetaan hauska liikunnallinen noppaleikki. Sama leikki on ollut myös monen synttärijuhlan suosittu ohjelmanumero. Kaikki alkoi ihan sattumalta, kun meille tuli sukulaislapsia kylään. Meille oli jostain jo unholaan painuneesta syystä ilmestynyt vihreä muovinen numeronoppa  ja jossain vaiheessa iltaa lapset olivat oma-aloitteisesti kaivaneet nopan esiin ja keksineet ihan oman leikin, jossa ei tarvittu aikuisten apua. 

Leikki on aivan yksinkertainen ja siitä voi tehdä vaikka kuinka monta eri muunnelmaa. Nopan jokainen numero merkitsee jotain tiettyä suoritusta, jonka nopan heittäjän pitää tehdä: Ykkönen on vaikkapa hypi tasajalkaa 10 kertaa, kakkonen tee kaksi kuperkeikkaa, kolmonen mene yläkertaan ja punnerra viisi kertaa jne. 

Tätä leikkiä lapset ja muutamat aikuisetkin jaksoivat leikkiä koko illan välillä tehtäviä muunnellen ja heti seuraavana aamuna noppa kaivettiin taas esille. Riemu oli rajaton ja naurua sekä riemunkiljahduksia riitti, kun kaveri pyöritti jonkin  "ikävän" numeron, josta seurasi "aivan sikarankka tehtävä". Samaa leikkiä on sitten leikitty lukuisia kertoja usean eri lapsiporukan kesken. Usein jo heti ovella vieraat huikkaavat, että otetaan taas se noppa esiin ja leikitään noppaleikkiä. 

Ajan kuluessa on keksitty aina vaan uusia leikki-ideoita. Liikunnalliset leikit ovat mieluisimpia meidän lapsillemme, mutta vieraiden pyynnöstä on keksitty myös muita leikkejä. Yksi suosikki on ollut esitysleikki, jossa nopan pyöräytyksen jälkeen pitää matkia tai esittää jotain, esim. ykkösellä hauku kuin koira, kakkosella esitä kissaa, kolmosella matki autoa jne. Näitä leikkejä on ollut paljon muitakin, eikä me aikuiset kaikkia edes välttämättä tiedetä. Toisinaan lapset ovat leikkineet yksinkin, kun kaveria ei ole ollut paikalla.

Aina ei tarvita hienoja ja kalliita leluja, että lapsilla olisi kivaa. Ihan yksinkertaiset asiat voivat olla jopa kaikkein mieluisimpia. Tämä noppaleikki on jäänyt meille vanhemmille erityisesti mieleen, koska se syntyi niin spontaanisti lasten toimesta ja  on myös erittäin hyödyllinen. Se kehittää taitoa olla ja leikkiä toisten lasten kanssa ja lapset saavat myös aivan huomaamattaan liikuntaa ja harjaannuttavat karkeamotorisia taitojaan. He oppivat myös luovuutta ja yhteistyötaitoja, kun yhdessä miettivät ja keksivät erilaisia tehtäviä ja leikkejä.

Säännöistä ja ideoista on käyty toisinaan pitkiäkin palavereja ja aina on lopulta saatu päätettyä, mitä seuraavaksi tehdään. Tunteiden hallintaakin joutuu harjoittelemaan, kun nopalla on tullut vähän liian monta kertaa peräkkäin se kaikkein kurjin numero ja tehtävä. Kiukun puuskiakin on toisinaan nähty.

Vuosien kuluessa lapset ovat varttuneet ja noppa on vähitellen painumassa unholaan. Vielä jokin aika sitten noppa kaivettiin esille mutta aika pian se laitettiin sivuun. Aika on tehnyt tehtävänsä ja leikki-ikä jäämässä taakse niin kuin pitääkin. Noppa on edelleen aivan uuden veroinen ja valmiina uuteen kotiin ja uusiin leikkeihin tai ehkäpä laitammekin sen talteen odottamaan uusia seuraavan sukupolven noppaleikkijöitä.

TILAA MONIKÄYTTÖINEN NOPPA TÄSTÄ!

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.