Sifonkihuivit päiväkodin liikunnassa ja leikissä

Sifonkihuivit päiväkodin liikunnassa ja leikissä

Tuttu varhaiskasvatuksen opettaja hehkutti meille sifonkihuivien monipuolisuutta.  Hän kertoi, että huiveja tulee käytettyjä paljon, koska ne menevät pieneen tilaan,  ovat kevyitä eivätkä rypisty , joten ne on helppo säilyttää ja  ottaa esille sekä mukaan vaikka retkille. Huivit ovat olleet kestäviä käytössä ja ne voi pestä hienopesussa, mikä on tärkeää, kun niitä käyttää useampi ryhmä. Pyysimme häntä tekemään listan siitä,  missä kaikkialla hän sifonkihuiveja käyttää, jotta hyvät ideat tulisivat muidenkin käyttöön. 

Musiikki ja tanssi

Huivi auttaa lasta pääsemään mukaan musisointiin ja tanssiin. Sifonkihuivit voi ottaa mukaan kaikenlaiseen musiikkiin ja niiden avulla lapsen on helpompi löytää esimerkiksi kappaleen rytmi. Moniin lauluihin huivin avulla saa lisäksi kivan leikin. Huivi voi toimia lentävänä lehtenä, perhosena, sateenvarjona, jonka alle tullaan suojaan tai vaikkapa kukkana, kuten  Kielinupun Missä kasvaa punainen kukka-laulussa. Siinä jokaiselle lapselle annetaan eri värinen sifonkihuivi, jonka hän piilottaa tiiviisti kätensä sisään niin ettei sitä näy. Kun laulussa on kohta  Täällä se on ja se on ihana lapsi avaa kätensä ja huivi aukeaa näkyviin ihan kuin kukka. Lopuksi huivit lennätetään kaikki ilmaan yhtä aikaa.

Liikunta 

Häntähipassa puolelle leikkijöistä laitetaan sifonkihuivi hännäksi housun tai puseron kauluksen sisään. Hännättömät yrittävät napata hännällisiltä huivin ja kun kaikki hännät on viety vaihdetaan rooleja..Huivijahdissa huiveja kiinnitetään yksi kaikkeja värejä eri puolille huonetta tai pihaa. Lapset saavat tehtäväkseen etsiä tietyn värisen huivin, jonka luokse he sitten kokoontuvat. Huiveja voi käyttää joukkuiden merkitsemiseen esimerkiksi poliisissa ja rosvossa ja niillä voi merkitä jumpparadan pihalle.Huivia voi kuljettaa eri tavoin kuten olkapäällä, selän päällä, mahdollisimman korkealla tai yhdellä jalalla hyppien. Huiveja voidaan sirotella eri puolelle isoa tilaa ja lasten tehtävänä on kerätä tietyn väriset huivit aina samaan paikkaan.

Kielenkehitys ja matemaattinen ajattelu

Huivien avulla voidaan opetella värejä ja sijainteja esimerkiksi lapsen tehtävänä on etsiä huivi, joka on kaapin edessä tuolin takana tai pöydän päällä. Huiveja voidaan laskea ja luokitella värin perusteella. Eri väristen huivien alle voidaan piilottaa eri esineitä tai kuvia, jotka näytetään ensin lapsille ja peitetään sitten. Lapsen tulisi nyt muistaa minkä huivin alla on pallo tai vaikkapa oman nimen alkukirjain.

Luovuus ja leikki

Huivit toimivat hyvin draamapedagogiikassa yksinkertaisina roolin merkkeinä. Esimerkiksi kaikki ne lapset joilla on keltainen huivi ovat lintuja ja sinihuiviset taas kaloja. Prinssi saa olkapäilleen huivin, prinsessa vyötäisilleen ja noidalla huivi voi olla päähän sidottuna. Lapset käyttävät huiveja mielellään myös vapaasti leikkiessään, milloin koiran peittona ja milloin kummituksen viittana. 

Onko sinulla mielessäsi vielä muita leikkejä, joissa sifonkihuiveja voisi käyttää. Lisäämme mielellämme uusia leikkejä tähän vinkiksi niin hoitoalan tai liikunnan ammattilaisille kuin ihan kotitarpeisiinkin.

Meiltä löydät värikkäät sifonkihuivit eri kokoisissa pakkauksissa. Katso koko valikoimamme tästä!

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.