Hierontapallosta apua Severin tautiin

Hierontapallosta apua Severin tautiin

Onko liikuntaa harrastavalle lapselle tullut ikävä liikuntaa haittaava kantapääkipu? Mitä suuremmalla todennäköisyydellä kyseessä on ns. Severin tauti. Severin taudilla tarkoitetaan akillesjänteen kiinnitysalueen kiputilaa kantaluussa. Severin tauti on ikävä liikkumista haittaava kantapäävaiva ja yksi yleisimmistä kasvuikäisen rasitusperäisistä kasvukivuista. Useimmiten vaivan saa  9-12 -vuotias palloilua harrastava poika. Tytöillä Severin tauti on harvinaisempi ja oireet alkavat usein nuorempana kuin pojilla. Kipu alkaa juoksusta tai hypyistä ja kantapäätä särkee rasituksen jälkeen. Kantaluun takaosa on kosketusarka. Pahimman kipuvaiheen mentyä ohi, särky ja kosketusarkuus häviävät, mutta lievää kipua esiintyy edelleen rasituksen jälkeen. Oireet kestävät muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen.

Näihin oireisiin törmättiin myös meidän perheessä, kun jalkapalloa harrastava poikamme alkoi valitella kantapääkipua. Aluksi oletimme kivun johtuvan vääränlaisista kengistä, joilla oli hypelty hippaleikeissä, mutta kun kipu vaan jatkui ja paheni aina harkkojen jälkeen, päätettiin käydä lääkärissä. Diagnoosi oli Severin tauti, joka on yleinen vaiva liikuntaa harrastavilla lapsilla. Myöhemmin samaa vaivaa on sitten valitellut moni muukin joukkuekaveri ja se on tullut meille enemmän kuin tutuksi vaivaksi.

Parannuskeinoa Severin tautiin ei ole. Liikuntaa voi harrastaa omien tuntemusten mukaan ja lisäksi tarjottiin kipulääkkeitä ja jumppaohjeita. Kipulääkkeet jätettiin kuitenkin tällä kertaa väliin. Jumppaohjeista tuntui auttavan eniten harjoitus, jossa seistiin varpaillaan portaalla ja painettiin kantapäätä alaspäin kohti lattiaa. Harkkoja ja pelaamista ei maltettu kokonaan lopettaa, mutta välillä oli pakko jättää joitakin tapahtumia väliin. 

Jossain vaiheessa yksi seuran valmentajista neuvoi, että pyörittelemällä golfpalloa kantapään alla kipu saattaisi helpottaa. Varaston nurkista golfpallo löytyikin ja sitä kokeiltiin. Golfpallo tuntui kuitenkin kovalta ja kantapään pyörittely sen päällä sattui ikävästi.

Sitten muistin, että meillähän on niitä muovisia hierontapalloja, jotka on valmistettu pehmeästä kumista ja niissä on joustavat piikit. Tällainen pallo sitten hankittiin ja palloa pyöriteltiin kantapään alla. Kantapääkipu alkoikin heti helpottaa eikä jalkaa pahemmin sattunut palloa pyöritettäessä.  Pehmeä hierontapallo tuntui mukavalta kovaan palloon verrattuna, mutta oli kuitenkin tarpeeksi jämäkkä. Käyttö oli golfpalloon verrattuna paljon mukavampaa ja siitä oli myös apua. 

Yleensä kipu oli pahimmillaan siinä vaiheessa, kun harkoista tultaessa piti kävellä parkkipaikalta kotiin eli kun liikunnan päättymisestä oli kulunut noin 15 minuuttia, jonka ajan jalat olivat olleet levossa.  Kävely oli tuskallista ja ajoimmekin melkein aina suoraan kotioven eteen. Melko pian hankimmekin toisen pallon autoon. Heti kotimatkalla kengät riisuttiin pois ja palloa pyöritettiin auton lattialla. Nyt pienen kotimatkalla autossa tapahtuneen hierontatuokion jälkeen pystyi vaivatta kävelemään kotiovelle. Hieronta heti urheilusuorituksen jälkeen tuntuikin olevan hyvä idea.

Meillä tuo kantapääkipuilu jatkui meilkein kaksi vuotta. Välillä oli jo melkein oireeton jakso mutta sitten vanha vaiva palasi taas yllättäen takaisin. Nyt ollaan oltu jo yli vuoden oireettomana ja eiköhän tuo ikävä vaiva nyt ole jo lopullisesti selätetty. Kokonaan severintaudin aiheuttamaa kipua ei meidänkään perheessä saatu hierontapallolla pois, mutta ainakin meillä siitä oli paljon apua ja sitä käytettiin paljon. Hieronpallon ja venyttelyjen avulla rakasta jalkapalloharrastusta pystyi jatkamaan jos ei nyt ihan normaalisti niin jatkamaan kuitenkin. 

Nyt pallo on naapurilla lainassa ja toivottavasti siitä on apua heillekin. Toinen jalkapalloilevista pojistamme on  nyt tuossa samassa iässä ja jännityksellä odotamme, josko hierontapallolle tulee taas käyttöä meidänkin perheessämme.

Lue lisää hierontapalloista!

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.