Turvallista verkkokauppaa?

Turvallista verkkokauppaa?

Tuotteet lisätty ostoskoriin ja ostotapahtuma pitäisi viedä loppuun mutta onko kauppa luotettava ja uskallanko maksaa ostokset. Voinko luottaa, että antamani luottokorttitiedot ja henkilötietoni ovat turvallisissa käsissä ja että tilaamani tuotteet myös toimitetaan. 

Verkkouhat ovat viimeaikoina lisääntyneet rajusti ja konnat ovat tulleet entistäkin ovelimmiksi. Huijauksista ja arkaluotoisten tietojen kalasteluyrityksistä on jatkuvasti uutisia lehdissä ja somessa. Ei siis ihme, että moni epäröi ostoksia tehdessään.Tässä kysymyksiä, joita varmaan kaikki verkko-ostoksia tekevät joskus pohtivat. Näin teen myös minä, jo vuosia verkkokauppiaana toiminut yrittäjä tehdessäni itse ostoksia verkkokaupoissa. 

Mistä sitten voi varmistaa, että valitsemani verkkokauppa on turvallinen ja luotettava? Kuluttajavirastossa kehotetaan luottamaan suuriin verkkokauppoihin mutta onko asia näin yksinkertainen? Kaikki varmaan muistamme, miten kävi Kodin1 kauppaketjun konkurssissa, eikä ole poissuljettua, etteikö joku muukin kaupan jättiläinen kokisi saman kohtalon. Voi myös olla, ettei näistä kaupan jättiiläisten valikoimista löydy haluamaani tuotetta tai se on loppu taikka kalliimpi kuin jossain tuntemattomammassa verkkokaupassa. 

Tässä blogissa kerron oman näkemykseni asiasta. Mihin asioihin itse kiinnitän huomiota tehdessä ostoksia ja arvioidessani verkkokauppojen luotettavuutta.

Astuessani uuteen, aiemmin tuntemattomaan verkkokauppaan ihan ensimmäiseksi tarkastan verkkokaupan osoiteriviltä, että verkkokaupan suojausominaisuudet ovat kunnossa eli että kaupalla on SSL-sertifikaatti.  T

Tämän näkee siitä, että kaupan osoiterivillä osoite on https- alkuinen eikä http- alkuinen ja ennen osoitetta on lukon kuva sekä teksti "turvallinen" tai "secure". Tämä varmistaa, että verkkokaupassa asioiminen on asiakkaalle kaikinpuolin turvallista. Jasmel.fi verkkokaupassa tämä asia on luonnollisesti kunnossa.


Mikä ihmeen SSL-sertifikaatti?

SSL-sertifikaatti on salausvarmenne, jolla salataan liikenne verkkokaupan ja asiakkaan laitteen välillä. Tällöin kaikki verkkokaupan liikenne toimii salattuna, kuten asiakastilille kirjautuminen, asiakastilin rekisteröiminen, ostosten tekeminen, jne. Samaa tekniikkaa käytetään myös esimerkiksi nettipankeissa.

Alla esimerkki turvallisesta sivustosta

Lisätietoja SSL-salauksesta viestintäviraston sivuilla.

Jos verkkokaupan suojausominaisuudet ovat kunnossa, arvioin seuraavaksi verkkokaupan maksutapoja. Luotettavissa kaupoissa on käytössä tunnettujen maksupalvelun tarjoajien maksutapoja, kuten Checkout.fi, Paytrail, Klarna, Paypal jne. 

Näitä palveluja ei huijarikaupoille myönnetä ja mahdolliset väärinkäytökset johtavat nopeasti näiden maksutapojen menetykseen. Maksutapahtuma ei myöskään tapahdu verkkokaupan järjestelmässä vaan erittäin hyvin varmistetuissa ja valvotuissa maksupalveluiden tarjoajien järjestelmissä eli turvallisuus on aina sama kaupasta riippumatta. 

Monesti rahat saa myös takaisin, jos tuotetta ei jostain syystä toimiteta tai se ei vastaa kuvausta. Jos kaupassa voi maksaa vain ennakkomaksulla, kannattaa samantien poistua.

Myös Googlettaminen on hyvä tapa arvioida kaupan luotettavuutta. Kirjoittamalla kaupan nimen hakukenttän pitäisi tulla runsaasti tietoa kaupasta. Mahdollisesti myös muiden käyttäjien arvioita. Pitkään toiminut verkkokauppa voi olla luotettavampi kuin juuri avattu, jolla ei vielä ole ajan tuomaa historiatietoa. 

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö uusikin verkkokauppa voisi olla täysin luotettava. Epämääräisyydet googlettamalla saaduissa tiedoissa, huonot käyttäjäkokemukset tai tietojen puuttuminen ovat asioita, joiden perusteella ainakin itse poistun kaupasta ilman ostoksia. 

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että Googlessa näkyviin tietoihin ja arvioihin ei aina voi välttämättä täysin luottaa, eikä tämä metodi ehkä olekaan ihan yhtä luotettava, kuin aiemmin kerottua mutta kuitenkin ihan hyvä lisä kaupan luotettavuutta arvioitaessa.

Jos nämä kaikki yllä mainitsemani asiat ovat kunnossa, uskallan ainakin itse tehdä huoletta ostoksia. Aina voi tietenkin tapahtua vaikka mitä yllättäviä asioita mutta ainakin tähän mennessä kaikki on aina mennyt hyvin. 

Varmaan on muitakin hyviä tapoja arvoida kauppojen luotettavuutta. Jos sinulla on kommentoitavaa, hyviä ehdotuksia tai omakohtaisia kokemuksia, otan niitä milelläni vastaan ja lisäilen tähän muidenkin luettavaksi.

 

 

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.